ÚJHÁZY TYÚKHÚSLEVES
Balázs Mester: Történetek terített asztalokról
és környékükrõl (ISBN 963 9207 18 7)
címû könyve alapján
"Újházy Ede a századelõ jeles
színésze magas, nehéztestû ember volt. ....
Széles harcsabajuszos, mély és dörmögõ
hangú, - a megszólalása a színpadon és
az életben is mindig eseményszámba ment. ... A szakma
leginkább jeles szerepeirõl emlegeti. .. A
nagyközönség szemében
gasztronómia-történeti alak is. Pályafutását
számos legenda övezi, ezek egyike "tyúklevesének"
története, mely elválaszthatatlan a mai Gundel
elõdjétõl, a Wampeticstõl. .... Ott született
a nevezetes leves. Krúdy sokszor írta meg - õ is
jellemzõen többféleképpen - legendás
eredetét. Közülük a legismertebb a harmincas évek
eleji, a Magyar Hírlapbéli. (1932. július 17). ....
innen ment át a köztudatba. E szerint Újházy
Ede látogatásai során elbeszélte, hogy õ
az érett tyúkdarabokkal, aprólékokkal,
jóféle fehér húsdarabkákkal,
tésztával és megfelelõ zöldséggel
párolt leves kedvelõje. Másnap a figyelmes
fõszakács kedveskedett neki a késõbbi
tyúkhúsleves elsõ változatával. A Mester
megkóstolta. További utasításokat adott a
készítéshez. Így alakult, finomodott olyanná,
ami a századfordulótól napjainkig a rangosabb
vendéglátóhelyek kínálatából
még véletlenül sem hiányozhat. ... Ma úgy
tudjuk, hogy valószínûleg Nagy Endre írta meg
leghitelesebben az Újházy-leves
készítésének igazi titkát. A Mesterrõl
plasztikus és hangulatos portréképben olvashatjuk:
"Nem sajnálta a fáradságot, költséget, elutazott
Debrecenbe, hogy saját találmányú levesének
anyagát beszerezze. Vén kakasok kellettek ehhez a leveshez,
amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava
gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett
fõniük, amíg belemálltak a levesbe és
eggyé fõttek a zöldséggel, fõként
a legendás jelentõségû zellerrel.
Különösen vigyázott, hogy el ne kallódjanak
a kakasok taréjai és egyéb
megkülönböztetõ szervei, amelyeknek átazonosuló
képességében babonásan hitt.
Megkülönböztetõ figyelmének jele volt, ha valakit
egy-egy ilyen részlettel megkínált." …. "Egy ilyen
tányér leves a beteget talpra állítja, s az
egészségest viruló ifjúvá teszi."
Álljon itt a receptje ennek a levesnek egy másik könyv,
a VILÁGHÍRÛ MAGYAR ÉTELEK (ISBN 963 8581 3 X)
alapján.
Ebben a kakas helyett már a könnyebben beszerezhetõ
tyúkhús szerepel, de persze olvasva az elõbbi
idézetet, ha hozzájutnak, bátran elkészíthetik
az eredeti gondolatok és vágyak alapján is. A betegeknek
jobbulást, az egészségeseknek viszontlátást
a játszótéren, mindenkinek jó étvágyat
kívánunk:
· 2 kg tyúk
· 250 gr tisztított sárgarépa
· 100 gr tisztított gyökér
· 60 gr tisztított zeller
· 60 gr tisztított karalábé
· 100 gr tisztított csiperkegomba
· 60 gr tisztított vöröshagyma
· 200 gr tisztított kelvirág
· 100 gr friss fejtett zöldborsó
· 1 gerezd fokhagyma
· 1 db csemege zöldpaprika
· 1 db csemege paradicsom
· 1 csomag petrezselyemzöld
· só, egész bors, gyömbér
1. Az elõkészített, megmosott tyúkot 8 részre vágjuk (a máját és a zúzáját is felhasználjuk), majd hideg vízben feltesszük fõni. Ha már felforrt szedjük le a habját és sózzuk meg ízlés szerint.
2. Készítsünk fûszerzacskót, melybe tegyük az alábbi fûszereket: egész bors, gyömbérdarabka, fokhagymagerezdek, vöröshagyma. Tegyük a fazékba.
3. Amikor a tyúk már félig megpuhult, adjuk a fazékba a tisztított vegyes zöldségeket, a megmosott gombát, a rózsáira szétbontott kelvirágot, a zöldborsót, a csemege zöldpaprikát, paradicsomot és a petrezselyemzöldet. Nagyon lassú fõzéssel pároljuk.
4. Amikor a tyúk teljesen puhára átfõtt, vegyük ki a levesbõl, lehûtjük, kicsontozzuk, a bõrét eltávolítjuk és a húst vékony hasábokra (juliennre) vágjuk. A tyúkhúslevest közben a tûzrõl félrehúzva kb. 10 percig pihentetjük, majd nagyon finom szitán keresztül (használhatunk szitába tett szûrõpapírt is) leszûrjük.
5. A levesben fõtt sárgarépát, gyökeret és a gombát metéltre vágjuk.
6. Tálaláskor a leveses csészébe rakjuk a metéltre vágott tyúkhúst, a vegyes zöldséget, kelvirágrózsát, csemege zöldborsót, a gombát, a külön kevés levesben kifõzött házi finommetéltet, eperlevelet, vagy esetleg csigatésztát. Forró levessel a csészét felöntjük majd a tetejét megszórhatjuk nagyon finomra vágott petrezselyemzölddel.
Tálalhatjuk levesestálban, de ebben az esetben nem kell kicsontozzuk a tyúkot, csak kisebb darabokra elosztanunk, és a húshoz kínálhatunk paradicsommártást, vagy ecetes tormát.
Ez az oldal a
címen található
anyag magyar bõvített megfelelõje. Ha angolul szeretné
olvasni klikkeljen a hivatkozásra.
Segítségre van szüksége? (Könnyû és pénzébe sem kerül!)
Kérdése van? Küldjön levelet az elsõ oldalon található címre!